sunnuntai 17. elokuuta 2014

Topin seikkailut Ypäjällä

Koulu on alkanut ja koska työtaakka ei pahasti hartioita paina, olen saanut tänne mukaan ihanan hevosystävän Lemmin Toivon eli tuttavallisemmin Topin. Topi on ystäväni Johannan oma kasvatti.

Topi on 5-vuotias suomenhevonen ja sen emä on Lemmin Lintu ja isä on Kuningas Ässä. Tässä on nyt ainakin se opittu, että hevosen ja varsinkin suomenhevosen suku pitää tuntea. Sitä kun kaikki ensimmäisenä kysyy. Ja Lemmin alku liitekin tuntuu olevan monelle aika tuttu.

Topi muutti siis Ypäjälle kahdeksi viikoksi ja nyt on ensimmäinen viikko takana. Ja on meillä ollut hauskaa. Hiukan jopa minua jännitti miten arki sujuu, ei niinkään aikataulujen suhteen, vaan miten Topi kotiutuu täysin erilaiseen ympäristöön mihin se on aikaisemmin tottunut. Kotitallilla on ollut kokopäivä tarhaus ja nyt on vain puolipäivää ja talli on myös paljon suurempi, eli hälinää riittää. Onneksi 5-tallissa on myös tuttuja hevosia, niin saadaan hevoset iltaisin vielä vähän extrana ulos, kun vain itse ne tarhataan.

Saavuimme Ypäjälle 10.8 sunnuntaina iltapäivästä ja Topi pääsi heti omaan karsinaan. Ensitöikseen tehtiin tuttavuutta karsinan kanssa piehtaroimalla ja naapuriin tutustumalla. Kun saatiin tavarat paikoilleen, oli hyvä jättää heppa vähäksi aikaa rauhoittumaan talliin ja illalla pääsisi sitten vielä tarhaan jaloittelemaan.

Viikon aikana Topin kanssa on tutustuttu paikkoihin, niin maastossa kuin urheilualueilla. Maastossa mielekkäintä on selkeästi ollut vesielementit ja pelottavinta maneesit. Maneesien laidathan voihan vaikka syödä pienen hevosen! Onneksi on saatu aina seuraa vanhemmista ja rauhallisista vetohevosista, niin uudet paikat ei ole olleet liian jännittäviä. Jos ei muuten ole menty pelottavien paikkojen ohi, niin viimeistään sitten ihmisen perässä. On ne hevoset sitten ihmeellisiä eläimiä. Saaliseläimen luonne tulee aina paikkapaikoin esille.

Tarkoituksena on myös treenata Ypäjällä ja takana on muutama kentällä työskentely sekä estetunti. Estetunnilla oltiin yhdessä tarhakaverin Helmin kanssa. Ja vaikka kyseessä oli Topin ihan oikea ensimmäinen estetunti, hypättiin tunnin lopuksi jo viiden esteen pieni rata. Välillä esteet tippuivat, mutta pääasiassa mentiin hyvällä asenteelle eteenpäin ja sehän on nuoren kanssa tärkeää. Vielä pitää oppia menemään esteen jälkeen suoraan.

Maastossa on käyty tutustumassa Opiston moniin hevosreitteihin ja vesiesteisiin. Itse ajattelin, että tämän kahden viikon tavoitteena on se, että Topi menee luottavaisesti veteen, mutta ei siihen mennyt kuin 5 päivää! Tässä Topi kyllä yllätti ihan täysin.

Hiittiksellä on hyvät mahdollisuudet treenata lihaksiin voimaa ja muutenkin kasvattaa kuntoa. 3,5 km lenkillä ei ihan heti laukka- tai ravisuora lopu kesken. Topi oli hiittiksellä 7-v suokin Suvi-Jutun kanssa ja kierrettiin hiittis kaksi kertaa ympäri.

Tarkoituksena on vielä päästä tutustumaan pieniin maastoesteisiin, toiselle estetunnille ja kouluvalmennukseen. Nyt tuntuu siltä, että on paljon asioita ja niin vähän aikaa. Mutta mennään tässä tietysti hevosta kuunnellen ja hyvällä mielellä pitää asiat tehdä.

Kuvia on tullut otettua paljon, niin laitan niitäkin tähän.

Hieno Topi tarhassa

Vesileikit ensimmäisinä päivinä


..ja niin vaan muutamassa päivässä oppi Topi menemään veteen :)


Än Yy Tee Nyt, hiittiksellä on tilaa painella. Tosin tällä kertaa mentiin maltillisesti.
Kukas komistus se siellä oikein on?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti